De claim van Mike Novogratz op de populariteit van Bitcoin versus Apple deelt worstelt met statistieken

Novogratz beweerde dat de populariteit van Bitcoin alle andere bestaande activa, waaronder Google en Apple, overtrof.

Uit gegevens blijkt dat hoewel dit wel of niet het geval is, dit waarschijnlijk niet het geval is.
Hoe dan ook, het succes van Bitcoin is niet overdreven.

Novogratz Gold Rally

Mike Novogratz weet het een en ander over cijfers. De voormalige Goldman Sachs-partner die miljardair The News Spy stier is geworden, heeft het grootste deel van zijn carrière in de financiële wereld doorgebracht, dus wanneer hij publiekelijk een bewering doet over cijfers, gaan mensen rechtop zitten en luisteren.

Novogratz beweerde onlangs op zijn Twitter-account dat Bitcoin nu het meest beheerde financiële actief ter wereld is, meer dan zelfs aandelen van Apple en Alphabet.

Als dit waar is, zou dit een behoorlijk baanbrekende onthulling zijn, want dat zou niet alleen Bitcoin de meest gevraagde asset op aarde maken, maar het zou ook betekenen dat, of iemand het nu heeft opgemerkt of niet, crypto de rubicon van adoptie al heeft overschreden.

Hoewel crypto-acceptatie over het algemeen wordt afgemeten aan de aanhoudende prevalentie van fiat-valuta, zou deze ongelooflijke statistiek betekenen dat iedereen mogelijk het verkeerde heeft gemeten.

Dus, is het waar?

Om onze weg naar het antwoord te vinden, is het eerste wat we moeten doen, vast te stellen hoeveel mensen daadwerkelijk Bitcoin bezitten, en dat is waar het een beetje lastig wordt.

Het punt is – ondanks het bestaan ​​van een open blockchain waar iedereen doorheen kan scannen met een block explorer – de meeste informatie die je eruit kunt halen, is welk adres hoeveel naar welk adres stuurt en hoeveel waar is. Het is onmogelijk om dergelijke gegevens te extrapoleren naar informatie van hoge kwaliteit over hoeveel Bitcoin-eigenaren er in de wereld zijn.

Toch is het een nuttige start van de reis daarheen, dus we zouden kunnen beginnen door naar deze grafiek te kijken die laat zien hoeveel blockchain-portefeuilles – inclusief Bitcoin en elke andere cryptocurrency – er momenteel bestaan.

Hoewel dit ons niet veel specifiek over Bitcoin vertelt, zet het de toon voor het volgende stukje visuele gegevens, dit keer van BitInfoCharts die het totale aantal bestaande Bitcoin-wallets laat zien met een BTC-waarde van meer dan $ 1.

Volgens de maatstaf van (BTC-waarde => $ 1) die over het algemeen wordt gebruikt om onderscheid te maken tussen actieve gebruikers / houders en slapende wallets, bestaat er momenteel in totaal 36.107.965 Bitcoin-wallets. Dit is helaas voor zover de gegevens kunnen graven.

Het is onmogelijk om na te gaan hoeveel van deze wallets van unieke individuen zijn, dus men kan dat cijfer niet gebruiken als het totale aantal Bitcoin-gebruikers in de wereld. Men kan echter uit dit cijfer extrapoleren dat miljoenen – zo niet tientallen miljoenen – mensen over de hele wereld momenteel Bitcoin gebruiken of bezitten.

Hoe zit het met Google en Apple-aandelen?

De zoektocht om uit te vinden hoeveel aandeelhouders deze twee mega corporaties alles van NASDAQ pagina Alphabet om Apple’s SEC hebben opgenomen indienen verslagen. Nadat ze een aantal dagen hun boeken hadden doorgenomen om een ​​idee te krijgen van waar ze deze informatie konden krijgen, werd het langzaamaan duidelijk dat alleen informatie over institutionele beleggingen direct beschikbaar is op Amerikaanse openbare archiveringsinformatie.

Na wat aanvullende opgravingen kwamen onafhankelijke optiehandelaar en econoom Thomas Miller naar voren, die uiteindelijk een eenvoudig en definitief antwoord gaf op deze specifieke vraag:

„Je kunt dit aantal nergens vinden en het zou onmogelijk zijn om in te schatten.“

Simpel gezegd, volgens de Amerikaanse wetgeving worden individuele deelnemingen en niet-institutionele aandelenportefeuilles geclassificeerd als bevoorrechte informatie die niet in het publieke domein kan worden gevonden. In feite kan het zelfs illegaal zijn om ze in het publieke domein te plaatsen.

Natuurlijk heeft Novogratz als voormalig Goldman Sachs-partner mogelijk persoonlijke kennis en toegang die hem in staat zouden kunnen stellen deze oproep te plaatsen. Maar als dat niet het geval is, moet men aannemen dat het onmogelijk is om zowel het aantal Bitcoin-gebruikers als het aantal aandeelhouders van een beursgenoteerd Amerikaans bedrijf te achterhalen.

Net als bij Bitcoin is de enige beschikbare oplossing breed en niet-specifiek, maar biedt toch iets van een inzicht dat anders niet beschikbaar zou zijn. De onderstaande grafiek is afkomstig van een Gallup-enquête van Amerikaanse huishoudens in juni 2020.